RECENZIE CARTE
“MENTENANTA IMPLANTURILOR DENTARE – CHEIA SUCCESULUI PE TERMEN LUNG A TERAPIEI IMPLANTO-PROTETICE”
Dr. Corina Marilena Cristache, Dr. Ruxandra Ionela Sfeatcu
În luna mai a acestui an a apărut la Editura Cermaprint cartea intitulată “Mentenanta Implanturilor Dentare – Cheia Succesului pe Termen Lung a Terapiei Implanto-Protetice”. Cartea, având un număr de 190 de pagini şi 110 ilustraţii color, se adresează în egală măsură studenţilor, medicilor de medicină dentară, dar şi asistentelor igieniste si abordează o problemă extrem de importantă în tratamentul complex, cu ajutorul implanturilor dentare, şi anume mentenanţa.
Nu cu mult timp în urmă, cheia succesului tratamentului, cu ajutorul implanturilor dentare era considerată strict etapă chirurgicală, de inserţie a acestora, şi mult mai târziu atenţia a fost îndreptată asupra realizării tratamentului protetic. De corectitudinea acestor etape terapeutice, se consideră că depinde reuşita tratamentului de profil. În ultima perioadă, tratamentul profilactic (cu cele două segmente: îngrijirea profesională şi igienizarea personală) s-a dovedit a fi factorul critic, ce asigură reuşita pe termen lung a tratamentului cu implanturi dentare, cu acordarea atenţiei cuvenite îngrjirii corecte a suprastructurii protetice, a dinţilor naturali existenţi pe arcade, precum şi a eventualelor restaurări “clasice, convenţionale”. Lucrarea de faţă scoate în evidenţă importanţa, pe care trebuie să o acordăm mentenanţei implantului dentar şi sănătăţii ţesuturilor periimplantare, rolul extrem de important al acesteia în tratamentul implanto-protetic, precum şi caracterul de continuitate, pe toată durata de viaţă a implantului dentar pe arcadă, spre deosebire de tatamentul chirurgical şi protetic, care se desfăşoară într-un interval de timp limitat.
Cartea abordează un subiect de mare actualitate şi acoperă o zonă mai puţin dezbătută în literatura de specialitate. Prezintă un suport bibliografic bogat, dând sentimentul de lucrare solidă, bine închegată, unitară. Majoritatea capitolelor sunt ilustrate cu figuri şi tabele sintetice şi sugestive, care facilitează înţelegerea diverselor aspecte, care ţin de particularităţile implanturilor dentare. Cartea este foarte riguros documentată ştiinţific, autorii şi-au propus să reţină exclusiv datele şi informaţiile, foarte convingător probate, iar tematica este abordată cu multă seriozitate.
În ceea ce priveşte conţinutul propriu-zis al cărţii, acesta este repartizat în 8 capitole, după cum urmează: in primul capitol sunt prezentate asemănările şi deosebirile între implant şi dintele natural, cu sublinierea implicaţiilor clinice aferente. Totodată, sunt abordate şi câteva aspecte extrem de importante, şi anume: lăţimea biologică, fixarea osoasă/osteointegrarea, osteopercepţia, prognosticul tratamentului endodontic al dintelui natural, versus prognosticul implantului dentar.
Capitolul 2 subliniază importanţa profilaxiei în toate etapele tratamentului implanto-protetic, iar capitolul 3 insistă asupra evaluării tratamentului de specialitate şi defineşte succesul terapiei implantare, propune criterii de monitorizare a evoluţiei şi un model de fişă, în care vor fi consemnate toate modificările apărute.
În capitolul 4 sunt prezentate succint metodele radiologice de dispensarizare a implanturilor dentare, iar capitolul 5 abordează diverse metode de măsurare a stabilităţii implanturilor dentare şi insistă mai ales asupra importanţei acestei stabilităţi.
Instrumentele şi tehnicile de igienizare profesională a implanturilor dentare sunt descrise si sugestiv ilustrate în capitolul 6. Capitolul 7 propune instrucţiuni de îngrijire personală, profilactică a implanturilor şi lucrărilor protetice si cuprinde ghiduri specifice adresate pacientilor.
Ultimul capitol prezintă periimplantita, îmbolnăvirea ţesuturilor periimplantare, ca o complicaţie posibilă îngrijirii deficitare a implanturilor dentare, propunând un protocol terapeutic riguros, adresat fiecărei etape a bolii.
Întreg volumul este bogat ilustrat cu imagini color şi scoate permanent în evidenţă faptul că, abordarea preventivă este extrem de importantă, asigurănd succesul pe termen lung al tratamentului cu implanturi dentare, satisfacţia pacientului, iar pentru medic, un caz bine tratat.
Autorii, Dr. Corina Marilena Cristache şi Dr. Ruxandra Ionela Sfeatcu sunt medici primari, doctori in medicină, cu numeroase articole de specialitate publicate şi cu lucrări ştiinţifice susţinute, în cadrul unor congrese naţionale şi internaţionale. Dr. Corina Marilena Cristache este chirurg oro-maxilo-facial şi şi-a desăvârşit specializarea în implantologie orală în cadrul Center for Implant Dentistry, Universitatea Florida, SUA, ca bursier ITI (International Team for Implantology), iar Dr. Ruxandra Ionela Sfeatcu este şef de lucrări la Disciplina de Sănătate Orală şi Ştiinţe Comportamentale, Facultatea de Medicină Dentară,
UMF “Carol Davila” Bucuresti.
Recenzie semnata de :
Conf. Univ. Dr. Mihai Burlibaşa, Catedra de Implantologie Orală, Facultatea de Medicină Dentară U.M.F. “Carol Davila” Bucureşti, România
Doritorii se pot adresa Doamnei Dr. Corina Cristache pe e-mail: corinacristache@gmail.com, sau Domnului Dr. Mihai Burlibasa la Tel.: 0723 227020.