Reabilitare orală
Culegere de teste
Matekovits Gheorghe, Dragoş Belengeanu, Dan Ilieş, Kovács Mónika,
Tóth Gheorghe, Despina Ignat
Timişoara 2012
Prezenta culegere de teste îşi propune să ofere studenţilor Universităţii de Medicină Dentară, Specializare în Tehnica Dentară şi Asistenţa în Medicina Dentară, candidaţilor la examene, precum şi tuturor colegilor tehnicieni dentari şi asistente de medicină dentară care doresc să-şi verifice singuri cunoştinţele, un material informativ din tematica reabilitării orale.
Autorii s-au străduit să ofere o culegere care să cuprindă cea mai mare parte din materia predată la disciplina de reabilitare orală. Această materie doreşte să fie un liant interdisciplinar, unde sintetizarea cunoştinţelor acumulate din anii anteriori poate, şi trebuie să deschidă noi perspective în aplicarea artei dentare.
Se poate descoperi în mod cert, că dorinţa colectivului este „ca tehnica dentară să devină artă în loc de meserie, iar asistenţa oro-dentară să fie o adevărată profesie calificată, susţinută intens de implicarea afectivă”.
Dintre multiplele tipuri de teste cunoscute în literatura de specialitate, au fost selectate numai cele frecvent utilizate. Astfel s-au folosit teste tip complement simplu unde fiecare întrebare, enunţ sau declaraţie are un număr de răspunsuri propuse, notate cu a, b, c, d, e, dintre care unul singur este corect. Paralel s-au utilizat teste tip complement multiplu, unde fiecare întrebare are un număr de răspunsuri propuse, notate cu a, b, c, d, e, dintre care 2, 3, 4, sau 5, răspunsuri sunt corecte.
Metoda verificării cunoştinţelor prin teste de tipul complementului simplu sau multiplu are inconvenientul că este şi rămâne o formă teoretică de examinare. Tehnica dentară şi asistenţa în medicina dentară sunt îndeletniciri practice, unde fără cunoştinţe teoretice solide despre morfologia şi funcţiile aparatului dento-maxilar, viitorul profesionist rămâne doar semispecialist relojes de imitacion. Atât tehnicianul cât şi asistenta trebuie să înţeleagă contextul în care îşi desfăşoară activitatea şi mai ales condiţiile şi obiectivele actului de reabilitare orală. Chiar şi studenţii de la medicina dentară pot găsi o serie de informaţii practice şi utile dacă răsfoiesc culegerea de teste ca pe un rebus.
Medicina dentară operează cu noţiuni specifice, complexe, folosind un limbaj aparte. Conceperea şi prezentarea volumului de faţă este rodul unei experienţe de peste 40 de ani a unui profesor universitar timişorean, cu simt didactic deosebit, spirit de sinteză şi capacitate de selecţie. Echipa de colaboratori a înţeles bunele intenţii şi au pornit împreună la redactarea acestui volum „set de cunoştinţe la purtător”, cu dorinţa de a acoperi o arie practică cât mai largă din programa analitică a disciplinei de reabilitare orală, oferită specialiştilor echipei de medicină dentară.
Stilul clar şi ferm al redactării, la care se adaugă lista abrevierilor, o bibliografie accesibilă şi o prezentare grafică simplă şi sugestivă oferă calităţi academice acestui volum. Grila cu răspunsurile corecte permite confruntarea răspunsurilor posibile cu cele exacte.
Culegerea a aparut cu sprijunul sponsorilor Blend a med, Ivoclar Vivadent şi Dental Target.
Pap Péter, Student anul V la U.M.F.- Târgu Mureş
Doritorii se pot adresa la tel.: 0744 158357