GHID TEORETIC ŞI PRACTIC DE REABILITARE ORALĂ
Matekovits Gh., Belengeanu D., Ilieş D., Ignat D.
Editura „Victor Babeş” Timişoara 2009
Redactarea unui ghid de Reabilitare Oro - Dentară pentru viitoarele asistente de profilaxie din domeniul medicinii dentare este o necesitate evidentă şi o obligaţie profesională.
Colectivul Disciplinei de Reabilitare Orală cu Specializare în Tehnica Dentară şi Asistenţă în Medicina Dentară s-a străduit să redacteze un material informativ de specialitate, într-un limbaj ştiinţific, uşor de parcurs. Ghidul oferă suportul teoretic într-o meserie eminamente practică.
Medicul dentist, pe post de primviolonist, în mod incontestabil face parte dintr-o orchestră mai numeroasă. Asistenta cu specializare în medicină dentară şi tehnicianul dentar sunt colaboratorii cei mai importanţi în realizarea actului medical exigent, de înaltă calitate. Actul medical, fie de natură curativă, fie profilactică trebuie să atingă performanţe caracteristice nivelului european. Această cerinţă sine qua non nu se poate obţine fără un tandem medic-asistentă cu o pregătire superioară.
Asistentele profilate în medicina oro - dentară, din zilele noastre, deţin studii superioare de scurtă durată (de 3 ani) realizate în cadrul Facultăţilor de Medicină Dentară şi ca atare sunt în posesia unui bagaj de cunoştinţe superior celor care au absolvit în anii anteriori. Cartea este rodul experienţei de peste 40 de ani a domnului profesor Matekovits Gh., medic stomatolog, profesor universitar caracterizat prin înţelepciune, dăruire si perseverenţă. Demersul aplicativ constituie cel mai elocvent mijloc prin care autorul a făcut proba unor reale virtuţi de cercetător, ce poartă amprenta pasiunii, seriozităţii şi a unui incontestabil profesionalism. Cartea de faţă îşi propune să demonstreze că tot ceea ce ţine de conduita echipei medicale este extrem de important iar prezenţa asistentei dentare este imperios necesară. Tomul are 330 de pagini şi 15 capitole succesive, începînd cu noţiunile oro-medicale simple şi ajungand la informaţii complexe şi actuale. În încheiere un rezumat în limba engleză oferă integrarea cărţii în structurile internaţionale. Cele mai importante capitole sunt: Importanţa studiului reabilitării aparatului dento-maxilar în formarea asistenţilor de medicină dentară, Date din istoria asistenţei în medicina dentară preventivă, Importanţa modelului documentar şi de studiu în medicina dentară, Reabilitările orale de urgenţă, Reabilitarea orală interimară, Igiena buco-dentară individuală şi specifică în reabilitările protetice, Reabilitarea funcţiei estetice, Obiective majore în reabilitarea funcţiei fonetice, Reabilitarea orală a pacienţilor vârstei a treia, Asistenţa oro-dentară la domiciliul bolnavului, Asistarea orală a bolnavilor cu nevoi speciale, Indicaţiile şi limitele utilizării gutierelor în reabilitarea orală a adultului, Edentaţia de molar prim permanent, principala cauză perturbatoare a armoniei funcţiei ocluzale, Informaţii cu privire la cercetarea ştiinţifică medicală, iar la sfârşitul cursului este anexata o culegere de teste pentru verificarea şi controlul cunoştinţelor asimilate.
Calitatea lucrării este augmentată de stilul clar şi ferm al redactării, la care se adaugă o prezentare grafică de ţinută şi nu în ultimul rând, calitatea deosebită a imaginilor ce o ilustrează.
Lucrarea de faţă oferă alături de cunoştinţele de bază din domeniul reabilitărilor oro – dentare, informaţii practice, ţintite, referitoare la actul terapeutic şi/sau preventiv, cu care se confruntă asistenta. Se adresează studenţilor de medicină dentară, studenţilor din cadrul specializării în profilaxie orală şi practicienilor deja formaţi, dornici de informaţii noi.
Purtând marca originalităţii şi a eficienţei într-un domeniu atât de actual, prezenta lucrare se înscrie ca o contribuţie de substanţă în domeniul medicinii dentare actuale, purtând elementele unei educaţii permanente. Cu speranţa că cei interesaţi vor găsi un ghid ştiinţific care-i va ajuta într-o profesie concurenţială, inspirată de calitate, recomand călduros această carte de specialitate.
Dr. Kovács Mónika, Preparator universitar, U.M.F. Târgu Mureş
Doritorii se pot adresa Domnului Prof. Univ. Dr. Matekovits Gheorghe
Telefon 0744 158 357, e-mail: georg.matekovits@freemail.hu